Парфюм или тоалетна вода – каква е разликата?

Каква е разликата между EDP, EDT и EDCНа всеки се е случвало да открие любимия си парфюм на невероятна цена, и след голямото вълнение от новата покупка да забележи, че след не повече от 2-3 часа от разкъсването на опаковката и впръскването му, ароматът е вече избледнял.

И въпреки че първата ви мисъл е, че сте си купили евтин дубликат, това не винаги се оказва вярно. Напълно възможно е новият ви парфюм да спада към групата на тоалетните води (eau de toilette), а този, който сте носили до сега, да е бил "eau de parfum".

Каква е разликата? Разликата е в съотношението на концентрацията на етеричните масла и алкохола. Колкото по-висока е концентрацията на етерични масла, толкова по-скъп и издръжлив е аромата. Истинският парфюм не се продава в спрей флакони, а в малки шишенца, от които парфюмът се нанася върху кожата.

Процентното съотношение, което можете да откриете върху флакона на парфюма, показва колко алкохол се съдържа в него. Често производителите използват по-голeми концентрации алкохол, за да засилят трайността на аромата и регулират силата му. Поради тази причина парфюмите с по-силно ароматни съставки имат по-голяма концентрация алкохол.

И за да придобиете по-пълна представа за разликата между "eau de toilette", "eau de parfum" и останалите модификации, сме подготвили кратък списък:

Perfume (Parfum или Extrait)
При парфюмите, концентрацията на етерични масла е между 15% и 30%, което ги превръща в лидер по отношение на силата на аромата. Когато използвате такъв парфюм трябва да нанасяте по-малки количества, без да се тревожите, че това ще се отрази върху неговата продължителност. Нормално, ароматите от тази група запазват своето присъствие около 6 часа в зависимост от типа на кожата ви (при суха кожа ароматът трае по кратко).  

Parfum De Toilette
Това е междинна група, силата на аромата е между тази на чистите парфюми и EDP, но е сравнително рядко използвана.

Eau De Parfum (EDP)
В превод на български означава вода от парфюм, концентрацията му е от 8% до 15% . Ароматът е по-лек от този на чистия парфюм, но и цената е сравнително по-ниска. Въпреки това продължителността е добра - от 3 до 5 часа. Eau de Parfum е идеалният избор за жени, при които използването на парфюм се е превърнало в ежедневие.

Eau De Toilette (EDT)
Тоалетна вода - Това е още по-лек и деликатен аромат, с концентрация от 4 до 8%. Парфюмите от тази група са подходящи за ежедневна употреба. Цената им обикновено е по-ниска от тази на EDP, а продължителността им е от 2 до 4 часа.

Eau De Cologne (EDC)
Парфюмите от тази група често се наричат просто одеколони и концентрацията им е 3-5%. Продължителността на аромата трае до 2 часа.

For Men Eau De Toilette (EDT)
Това е групата с най-висока концентрация на етерични масла за мъже и продължителността им е най-голяма - до 5 часа.

Aftershave
Афтършейвът е с по-слаб аромат и е най-честия избор сред мъжете. Трайността му е от 2 до 3 часа. За хора с чувствителна кожа е препоръчително да използват афтършейв балсам.

Eau Fraiche, Mist или Splash
Това са ароматите с най-ниска концентрация - само 2-3%. Съставени са основно от вода и често нямат алкохол. Продължителността им е относително кратка - около 2 часа.

Сподели в

Топ продукти

Коментари

Количка

Loading cart

Промоционална безплатна доставка при поръчка на 2 или повече парфюма

Луксозната колекция D&G Velvet Collection с два нови аромата от Изтока

Dolce and Gabbana добавиха два нови аромата към тяхната Velvet Collection, която бе пусната за първи път на пазара в известния лондонски магазин Harrods през ноември 2011 г. Първоначално колекцията...

Имената на спечелилите подарък на стойност 50лв за Коледа от Smell.bg вече са известни

Коледният дух ни завладява и омагьосва. Достига до най-закътаните ъгълчета на душата ни, за да превърне в реалност най-съкровените ни желания. Ние вярваме, че всяко едно от тях може да се сбъдне....

Брус Уилис очарова дамите със своя първи женски аромат

След първият аромат за мъже, който с името на Брус Уилис през 2010 година, от компанията LR обявиха и излизането през 2012 година на аромата за жени Bruce Willis Lovingly. Дебютният парфюм за жени на...
47.99
лв
Carolina Herrera 212 Sexy

Carolina Herrera 212 Sexy

За жени
4.6
18.99
лв
Carolina Herrera Chic for women

Carolina Herrera Chic

За жени
4.75
78.99
лв
Paco Rabanne 1 Million

Paco Rabanne 1 Million

За мъже
4.76744
57.99
лв
Dolce & Gabbana The One for men

Dolce & Gabbana The One за мъже

За мъже
4.933335
71.99
лв
Emporio Armani Diamonds Summer for men

Emporio Armani Diamonds Summer for men

За мъже
4.81818