Могат ли парфюмите да имат токсичен ефект върху нас?

Токсичните ефекти, които могат да имат парфюмите върху васАко напоследък сте минавали през някой мол, сигурно и вие сте били зашеметени от раздела за парфюми. Независимо дали сте обсебени от Obsession, вярващи в Believe, или завладени от L’Air du Temps, миризмата на парфюми и одеколони може понякога да бъде наистина непоносима. Токсичните ефекти на ароматите също могат да бъдат непоносими.

Над 500 са химикалите, които могат да бъдат използвани под термина "аромат" върху етикетите на различните продукти. И не става въпрос само за парфюми и одеколони. "Ароматите" се използват още в ароматизаторите за автомобили и стайни ароматизатори, козметиката, омекотителите, перилните препарати, свещите, както и в много други продукти. Производителите не са длъжни да изброят всичко, което се съдържа в продукта, нито пък да разкриват онези специфични съставки, които се квалифицират като "аромат" на регулаторните органи, защото те са защитени като търговски тайни.

Някои от най-често срещаните химически вещества в парфюмите са етанол, ацеталдехид, бензалдехид, бензил ацетат, а-пинен, ацетон, бензилов алкохол, етил ацетат, линалол, A-терпинен, хлорид метилен оксид, стирен, диметилов сулфат, A-терпинеол, камфор и лимонен. Някои от тези химикали предизвикват раздразнителност, объркване, мускулни болки, астма, подуване на корема, ставни болки, болки в синусите, умора, болки в гърлото, дразнене на очите, стомашно-чревни проблеми, ларингит, главоболие, замайване, подуване на лимфните възли, резки промени на кръвното налягане, кашлица и парене или сърбеж по кожата.

И това е само върхът на айсберга. Ацеталдехидът, например, се счита за вероятен канцероген за човека. Направени изследвания върху животни показват, че той преминава през плацентата към плода. Изследвания проведени от производители в химическата промишленост сочат, че може да се стигне до главоболие, тремор, гърчове и дори смърт, при излагане под влиянието на ацетонитрил, друга често срещана съставка на ароматите. Проучвания с животни са доказали, че стирен оксид причинява депресия. Толуол (известен също като метил бензен) е утвърден невротоксин, който може да доведе до загуба на мускулен контрол, мозъчно увреждане, главоболие, загуба на памет, както и проблеми с речта, слуха и зрението. Муск тетралин е причина за дегенерация на мозъчните клетки и гръбначния мозък.

 

Могат ли парфюмите да имат токсичен ефект върху нас?

 

Изследвания потвърждават, че много от съставките на ароматите са невротоксини, което означава, че те имат отровно въздействие върху мозъка и нервната система. Допълнителни изследвания свързват някои негативни емоционални, психически и физически симптоми с различни съставки на "аромата". До неотдавна учените смятаха, че мозъкът е защитен от непромокаем механизъм, известен като "кръвно-мозъчната бариера." Това е вярно, но само отчасти. Последните проучвания показват, че тази система позволява на много токсини от околната среда, включително тези от парфюмите и други ароматизирани продукти, да достигнат до мозъка и, че въднъж проникнали в мозъка може да отнеме десетилетия, за да се отделят. Десетилетия, които могат да доведат до значителни щети под формата на възпаления и течности, които се натрупват в мозъка - две състояния, които могат да са причина за сериозни нарушения на мозъка и болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Някои съставки на "аромата" нарушават нашия естествен хормонален баланс, и е вързможно да причинят редица емоционални проблеми, включително: тревожност, промени в настроението и депресия. Чувствате се отпаднали? Това може да е заради аромата, който ползвате. Дори и да не можете да подушите парфюма, не е изключено да страдате от последиците от излагането на него.

Не всички ароматизирани продукти са създадени еднакво. Търговските марки парфюми и одеколони предимно използват синтетични химикали. Дори и много природни продукти съдържат синтетични ароматни съставки, така че е важно да започнете да четете етикетите на продуктите. Ако няма списък на съставките, явно е, че производителят има нещо, което иска да скрие. Също така, пазете се от "ароматните масла", маскирани като етерични. Първите са синтетични, а последните са извлечени от цветя, листа и други естествени материали.

Шекспир е казал: "Това, което ние наричаме роза с всяко друго име би ухаело също така сладко." Благодарение на химическата индустрия днес това вече не е вярно. И по-лошото, потенциалните последици за здравето са всичко друго, но не и сладки.

Сподели в

Топ продукти

Коментари

Количка

Loading cart

Промоционална безплатна доставка при поръчка на 2 или повече парфюма

Луксозната колекция D&G Velvet Collection с два нови аромата от Изтока

Dolce and Gabbana добавиха два нови аромата към тяхната Velvet Collection, която бе пусната за първи път на пазара в известния лондонски магазин Harrods през ноември 2011 г. Първоначално колекцията...

Имената на спечелилите подарък на стойност 50лв за Коледа от Smell.bg вече са известни

Коледният дух ни завладява и омагьосва. Достига до най-закътаните ъгълчета на душата ни, за да превърне в реалност най-съкровените ни желания. Ние вярваме, че всяко едно от тях може да се сбъдне....

Брус Уилис очарова дамите със своя първи женски аромат

След първият аромат за мъже, който с името на Брус Уилис през 2010 година, от компанията LR обявиха и излизането през 2012 година на аромата за жени Bruce Willis Lovingly. Дебютният парфюм за жени на...
47.99
лв
Carolina Herrera 212 Sexy

Carolina Herrera 212 Sexy

За жени
4.6
18.99
лв
Carolina Herrera Chic for women

Carolina Herrera Chic

За жени
4.75
78.99
лв
Paco Rabanne 1 Million

Paco Rabanne 1 Million

За мъже
4.76744
57.99
лв
Dolce & Gabbana The One for men

Dolce & Gabbana The One за мъже

За мъже
4.933335
71.99
лв
Emporio Armani Diamonds Summer for men

Emporio Armani Diamonds Summer for men

За мъже
4.81818