Аромат на жасмин

jasmineНаричан "Кралят на Ароматите", аромата жасмин не може да бъде сбъркан с никой друг. Той е изтънчен, свеж, и в същото време малко горчив и тръпчив. Действа отпускащо и релаксиращо, но в същото време повишава концентрацията и избистря съзнанието.

Произход
Първоначално е бил познат само в екзотичните източни страни. Отглежда се в много страни по света, но Индия и Египет са най-големите производители, следван в по-малка степен от Мароко, Италия и Франция.

Метод за добив
Жасминът цъфти от юни до октомври. С най-доброто качество е този, събран през юли и август. От съществуващите 43 разновидности жасмин, само 2 се използват за добив на етерични масла. При събирането на неговите цветчета се изисква специален подход, бере се през нощта, до сутринта, когато слънцето изважда аромата от цвета. За производството на 1 ½  кг. етерично масло са нужни около един тон цветчета. Извличането на екстракта се извършва с помоща на разтворител, най-често се използва Hexane.

Употреба
Акордът жасмин-роза е основна средна нотка на множество известни парфюми. Жасмин се използва също така и в ароматерапията и производството на чай. Действа ободряващо, повдига духа и успокоява нервна система. В Индонезия жасминът е официалното цвете на сватбените церемонии.

История
Първоначалната употреба на жасмин се свързва с Персите. Думата жасмин /"jasmine"/ произлиза от името на едно дърво "Jas", означаваща "отчаяние", и "мин", което означава "лъжа". Неговите лечебни свойства са познати от векове. В Китай, жасмина символизира женската нежност, а в средновековното изкуство се свързва с Дева Мария.

Сподели в

Топ продукти

Коментари

Количка

Loading cart

Промоционална безплатна доставка при поръчка на 2 или повече парфюма
47.99
лв
Carolina Herrera 212 Sexy

Carolina Herrera 212 Sexy

За жени
4.6
18.99
лв
Carolina Herrera Chic for women

Carolina Herrera Chic

За жени
4.75
78.99
лв
Paco Rabanne 1 Million

Paco Rabanne 1 Million

За мъже
4.76744
57.99
лв
Dolce & Gabbana The One for men

Dolce & Gabbana The One за мъже

За мъже
4.933335
71.99
лв
Emporio Armani Diamonds Summer for men

Emporio Armani Diamonds Summer for men

За мъже
4.81818