Аромат на бергамот

Аромат на бергамотБергамотовият портокал e малък цитрусов плод с леко крушовидна форма, който расте на малки дървета, наречени бергамоти. Представлява смесица между крушов лимон и севилски портокал или грейпфрут. Производството на бергамот е концентрирано основно в крайбрежните райони на провинция Калабрия, южна Италия, където почвата и климатичните условия са много подходящи за неговото култивиране. Плантации с бергамот има и в Кот Д'Ивоар, Бразилия и Аржентина, но никъде другаде по-света добивът и качеството на есенцията са така добри както в гореспоменатата италинска провинция. Бергамотът е наименован на италианския град Бергамо, където първоначално се е продавала есенцията, и се е превърнал в символ както на града, така и на региона.

Плодът на бергамота не е ядлив и се произвежда единстено с цел добиване на есенция, която се извлича от корите на узрелите бергамотови плодове и се използва широко в парфюмерийната промишленост заради сладката си свежест. Бергамотът се използва  и за подправяне (овкусяване) на чай Ърл Грей, в приготвянето на различни видове бонбони и дребни сладки, в ароматерапията за лекуване на депресии, а също и като дижестив.

Ароматът на бергамота е плодово-сладък, с леки подправъчни акорди. Есенцията от бергамот се използва за създаването както на мъжки така и на дамски парфюми и присъства в повечето парфюмни групи, главно във връхните нотки.  Бергамотът е основен компонент в  оригиналния "О де Колон", създаден в Германия в началото на 17-ти век, а днес се ползва в различни пропорции в повечето модерни парфюми. Създаването на аромати от така наречените "фужер" и "шипър" групи е невъзможно без ползването на бергамот.

Сподели в

Топ продукти

Коментари

Количка

Loading cart

Промоционална безплатна доставка при поръчка на 2 или повече парфюма
47.99
лв
Carolina Herrera 212 Sexy

Carolina Herrera 212 Sexy

За жени
4.6
18.99
лв
Carolina Herrera Chic for women

Carolina Herrera Chic

За жени
4.75
78.99
лв
Paco Rabanne 1 Million

Paco Rabanne 1 Million

За мъже
4.76744
57.99
лв
Dolce & Gabbana The One for men

Dolce & Gabbana The One за мъже

За мъже
4.933335
71.99
лв
Emporio Armani Diamonds Summer for men

Emporio Armani Diamonds Summer for men

За мъже
4.81818